gitar-se v

Definició

Ajeure’s, ficar-se al llit.

Quan et gites i apagues el llum, t’explicaré un secret.

Em vaig gitar tan cansada que vaig dormir ben bé deu hores.

Etimologia

Del llatí vulgar jectare, llatí jactare, mateix significat, freqüentatiu de jacere, que en els derivats es transforma en -jicere.

Usos

  • El desencadenament a gran escala de la publicitat comercial és, sense cap mena de dubte, un dels fenòmens més considerables de la societat contemporània: tan considerable com el que més. Resulta difícil de no adonar-se’n. En realitat, l’home de la nostra època, per poc que participe dels avantatges i dels inconvenients de l’àrea industrialitzada, viu immers, des que es lleva fins que es gita, en una densa, difusa i obsessiva atmosfera publicitària.

    Joan Fuster, «Petita teoria de l’eslògan», dins L’home, mesura de totes les coses (Barcelona: Edicions 62, 1967)
  • Tots abandonaren el menjador —elles sense dir paraula—, i Muhammad se’n va anar a gitar-se tot sufocat d’ira i d’impaciència, després d’haver agafat una cistella que li dugué un criat i que ell es deixà al costat del llit. Tot seguit, es despullà, es gità i va apagar el llum.

    Enric Valor, «El castell del Sol», dins Rondalles valencianes 2 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb jeure i dormir

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer nonescapcinada