en acabant loc adv

Definició

Després, tot seguit.

Si fas bondat, en acabant anirem al cine.

Jo cada dia en acabant de dinar em gite una horeta.

També: acabat, en acabat, en acabar

En acabant s’usa més en català occidental; en l’oriental és més freqüent en acabat. També hi ha qui diu en acabar i qui sosté (com ara Joan Solà) que caldria admetre la forma aglutinada encabat (i, per tant, també encabant).

En acabat de sopar hi ha ball a la plaça.

Ara treballem, i encabat ja tindrem temps de xerrar.

Usos

 • Fins que de sobte un matí el pregoner feia un altre ban important i la gent s’oblidava de tot, perquè els records són així; primer et semblen tan a prop que pots tocar-los amb les mans, i en acabant van fent-se petits petits fins que els oblides, igual que passava amb les naus que creuaven la badia, grans i potents, i a poc a poc s’empetitien i en arribar a la punta de l’Albir ja les havies oblidades.

  Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976)
 • La Veva m’ho va dir. És home per a tu. Aleshores encara no havia reconegut en aquell home elegant, irònic, generós, el meu balladoret de la festa major del teu poble, anys enrere, quan ella enamorava pagesos i els espantava, perquè, en acabant d’enlluernar-los, d’ells no en volia res.

  Maria Barbal, País íntim (Barcelona: Columna, 2005)

Tema de la setmana

Mots amb ‘acabar’

Temes i etiquetes

3 comentaris a “en acabant”

 1. Carles Blanc — l'Aldea, Baix Ebre

  Faig servir molt, de sempre (i és molt comuna a les terres de l’Ebre) l’expressió “encabat-del-que-sigui-farem-tal-cosa”, no diem “en acabant” (que personalment no havia sentit mai fins avui al vostre correu), sinó en acabat pronunciat encabat com a sinònim de “després”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

acabatallno poder-se acabar (una cosa)