no poder-se acabar (una cosa)

Definició

No saber-se’n avenir; no comprendre-la, trobar-la impossible.

Que, a tu, no t’hagin volgut ajudar, no m’ho puc acabar.

No ens ho podem acabar, que t’hagin acomiadat, si deien que estaven tan contents amb la feina que feies.

També: no saber-se acabar (una cosa)

Aquell tema em va disgustar molt i no m’ho sabia acabar.

Usos

  • Molt amablement ens ha explicat que aquests papers foren extrets de la butxaca del teu germà difunt per poder-lo identificar després d’haver entrat les tropes nacionals en el poblet de Taradell. Aquestes han sigut les explicacions que ens ha pogut donar.
       Ja pots pensar, fill meu, quin dol més gran per a tots nosaltres! Pobre fill! Ha mort víctima de la poca-solta que tant ha imperat en aquesta guerra. El teu pobre pare i jo no ens ho podem acabar.

    Francisca Rius i Sanuy, Diari íntim: la vida quotidiana a la rereguarda: Barcelona, 1938 i 1939 (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2009), pàg. 131
  • I sí, que és en Jordi! Però, com pot ser que siguis aquí? Què mare meva t’havia de conèixer! Si fins veient-te no m’ho puc acabar, que et tingui davant! Sembla ben bé cosa de somni. I com ha sigut aquesta novetat? Que no hauries de ser al seminari?

    Josep Pous i Pagès, La vida i la mort d’en Jordi Fraginals (1912)

Tema de la setmana

Paraules i expressions amb ‘acabar’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

en acabantacabar com el rosari de l’aurora