fer la guitza a algú

Definició

Molestar-lo, destorbar-lo de fer allò que vol fer, de reeixir, etc.

Aquests són dels que sempre es dediquen a fer la guitza als altres i a perjudicar-los.

Etimologia

Una guitza és l’‘acció d’alçar i llançar violentament endarrere una o ambdues potes posteriors un cavall, un ase, un mul, etc.’ i és d’origen incert, potser derivat de guitzar, ‘tirar guitzes’, germà de l’italià guizzare, ‘moure’s amb brusquedat’, segurament mots de creació expressiva, possiblement relacionats amb l’italià squizzare i el seu equivalent català esquitxar.

«Aquesta expressió és d’ús habitual a Alcoi, a on actualment encara es conserva ben viva. Abans era una locució d’ús general en valencià, però ara ha sigut desplaçada quasi totalment per la locució equivalent fer la punyeta. El significat literal de fer la punyeta és ‘masturbar-se’ i, encara que eixe significat ara ja no és conegut, el parlant percep en la locució una certa connotació de grolleria, d’expressió poc fina, malgrat que no sap ben bé per què. Una solució molt adequada seria potenciar l’ús de fer la guitza.» Eugeni S. Reig, El valencià de sempre (Alzira: Bromera, 2015)

Usos

  • La pluja que picava el mar no acompanyava gaire els ànims. Vaig pensar que era una imatge massa tòpica: dia gris, dia de males notícies. Però era tardor, tampoc no era estrany que estigués tapat i plogués. I tampoc no ho era que em fes la guitza el braç esquerre, com sempre que hi havia humitat o que canviava el temps, just en aquell punt per on me l’havia mal trencat feia molts anys.

    Teresa Muñoz, Com si fos ahir (Barcelona: Ara Llibres, 2014)
  • Tenia olfacte per als negocis i ganes de treballar. Gràcies al seu cognom i a la seva fama va aconseguir ràpidament accionistes i inversors. Poc després ja feia la competència —i la guitza— al seu pare. I al cap d’uns anys més va atrevir-se a anar més enllà i va començar a flirtejar amb el mercat immobiliari. Va fer-se inversor, constructor i —una cosa du a l’altra— especulador.

    Care Santos, Seguiré els teus passos (Barcelona: Columna, 2020)

Tema de la setmana

Mots amb el dígraf tz

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “fer la guitza a algú”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atzagaiadasutze -a