sutze -a adj

Definició

Brut, mancat de netedat.

Etimologia

Del llatí sucidus, ‘humit, moll’, derivat de sucus, ‘suc’, aplicat a la llana suada de les ovelles, d’on prengué el sentit de ‘brut’. Segons l’Alcover-Moll, «Aquesta expressió, de llana sutza, és l’únic cas en què el mot sutze es conserva en el llenguatge viu. La forma surja, com la forma sutja amb el significat de ‘suarda de la llana’, són conseqüència de l’analogia del mot sutja = estalzí. En canvi, la forma sutza ha influït damunt aquesta sutja prenent el sentit de ‘estalzí’.»

Usos

  • —Necessitarem un servent! —diu Galzeran, sobrepassat l’estatge dels servents—. En podríeu despertar un, si us plau? —El traductor dóna el gresol al company i recula de seguida—. I que porti una llitera!
       El metge arriba al clos del femer, puja l’escaleta a gran velocitat. Troba Apol·linar, molt quiet, damunt el sutze paviment de la latrina. S’asseu a la gatzoneta, el tomba boca enlaire, li deslliga el cordat de la camisa i li examina el bust, però no descobreix ni el rastre d’un trenc, només l’extens clap de sang que ha tacat la roba.
       —On teniu el mal, germà Apol·linar!?

    M. Dolors Farrés, El monestir de l’amor secret (Barcelona: Proa, 2008)
  • La primera estació, de rajoles vermelles o vermellenques, que varen edificar, si no m’equivoco, quan varen inaugurar la via fèrria, era més graciosa, semblava de joguina. Alçada als quatre vents, el fum dels trens ennegria les parets de les quatre cares. En el segon i modern edifici, d’un sutze to blanquinós, es reflecteix la barroeria d’un poder que va manar amb duresa, que no va informar mai els súbdits administrats, advers al diàleg.

    Salvador Espriu, El doctor Rip (1931)

Tema de la setmana

Mots amb tz

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer la guitza a algúbatzegar