fernet m

Definició

Licor d’alta graduació alcohòlica, tònic i digestiu, fet amb diferents substàncies vegetals (àloes, ruibarbre, genciana, quina, etc.), macerades i diluïdes en alcohol.

Etimologia

El nom complet del licor és Fernet-Branca, dels cognoms dels farmacèutics que el van destil·lar per primera vegada a Milà, el 1845. Segons la Viquipèdia en italià, sovint es diu que Fernet prové del milanès fer net, ‘ferro net’, de la planxa de ferro roent que s’emprava per a la preparació del licor, però en realitat és un cognom.

Usos

  • Des de quin lloc m’envolaré demà?
    Tu vas i véns i mai no quedo sol,
    que m’has donat un cec impuls de vol
    i quasi mort encara puc volar.

    Tinc mar, tinc foc, tinc platges on estar
    prenent el sol nocturn que ens correspon.
    Anem al bar a deixondir la son,
    beguem fernet amb mots de part enllà.

    Vindran els Foscs a dir que no som res,
    i no som res excepte el guspireig
    d’aquesta hora viscuda amb tant de pes.

    Posem paranys per enganyar la nit,
    siguem tan sols un vague somnieig
    de vida vulnerable: crit escrit.

    «Vida vulnerable», dins A hores petites (1981)

Tema de la setmana

Mots vinyolians destil·lats musicalment per Xavi Múrcia a A través de Vinyoli

Enllaços

Temes i etiquetes