jóc m

Definició

Indret on van a dormir els ocells, l’aviram.

Preparar el jóc dels ànecs. Les gallines ja són a jóc.

anar a jóc  Anar a dormir.

Anar a jóc a posta de sol com les gallines. A les nou ja som a jóc cada dia.

Etimologia

Del germànic fràncic juk, ‘jou; perxa per a objectes’.

Usos

 • El silenci em tranquil·litzava i em donava força. Callar, somniar la ventura de les hores de cada dia, de qualsevol dia. Dels mitjanets i dels dolents. D’aquell en què un llamp matava una vaca i en tenies un gran disgust, i d’aquell on tot semblava trobar el seu lloc. L’herba al paller, les gallines a jóc, les vaques tranquil·les a l’estable, i tots sopant a taula.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)
 • Abofegat per aquesta calda que campa com una bestreta de l’infern, de ple agost, en la Xàtiva on he nascut i on encara habite malgrat tot, no puc evitar que de tant en tant l’enyorança se m’apodere. M’acudeixen a la memòria els estius d’antany, al carrer Blanc, en època de xiquet, allà pels anys seixanta, quan els cotxes eren escassos i es retiraven prompte a jóc, com gallines. La gent sopava a la porta de casa, abillats amb pantalonets curts i camisetes d’imperio: entre veïns no calia mudar-se per fer la vida a peu pla.

  Toni Cucarella, «Una feble, mesquina, avara frescoreta…», dins Llibre de Fira de Xàtiva, 1998

Tema de la setmana

La majoria d’accents diacrítics van a jóc… o, a partir d’ara, a joc

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “jóc”

 1. Vicent Biosca — La Font de la Figuera (La Costera)

  Al meu poble no s’utilitza la paraula jóc, però diem “ajocar-se” al fet de que les gallines es rereguarden per passar la nit. Per extensió i de forma col.loquial també diem ajocarse al fet d’anar-se’n al llit a dormir.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

résséc