manso -a m i f

Definició

Paio, individu.

Quan feia cua se’m va acostar una mansa que em va oferir una entrada a meitat de preu.

Romanço, amant.

Et presento el meu manso, en Jan. Tracta-me’l bé.

Etimologia

De mans, ‘dòcil, manyac’, del llatí vulgar mansus, substitut del clàssic mansuetus, ‘mans, domesticat’, participi de mansuescĕre, ‘amansir, domesticar’, compost de manus, ‘mà’, i suescĕre, ‘avesar-se’.

Usos

  • S’aturava un segon per respirar, sufocada.
       —Sis anys va tirar-se el meu manso a la cangrí. No us en dic res! I tot perquè havia estat soci fundador de la Cooperativa de Consum. No puc pas queixar-me, però, perquè els altres socis encara la van passar més magra: no en queda cap que aixequi la cresta, a hores d’ara: els que no són a França, fa anys que crien malves. I de la caixa de la Cooperativa, què se’n va fer? Ho sabeu vós, senyor Florenci? El poble ho xiuxiua, però jo no gosaria pas posar-hi la mà al foc! I l’edifici de la Cooperativa, que regalàreu a les monges perquè engrandissin el seu col·legi? Quin regal! Quin bé de Déu!

    Emili Teixidor, «Un camí estret sense fi ni tornada», dins Sic transit Glòria Swanson (Barcelona: Edicions 62, 1988)
  • L’atenció del Fede saltava compulsivament de les línies del diari a les corbes de la dona. El cos embafava, el tarannà intrigava. Passats uns minuts va veure com se li acostava un militar panxut, de cabells blancs, amb la gorra sota el braç, a xiuxiuejar-li quelcom a cau d’orella. Ella el va rebutjar amb unes paraules inaudibles i una rialla sabedora i neutral. «Ni ofèn ni invita, la mansa. Sap nedar i guardar la roba», es deia el Fede, lliurat a l’especulació amb les intimitats de la desconeguda.

    Roser Caminals, Els aliats de la nit (Barcelona: Edicions 62, 2015)

Tema de la setmana

Hi ha molts mots que en el diccionari van precedits per la marca col·loquial. De vegades és difícil dir si un mot és col·loquial o no (el context hi fa molt), però podem provar-ho: de fet, la majoria dels que veurem aquesta setmana ni tan sols figuren al DIEC, de tan col·loquials que deuen ser.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pàmpolrotar