fer malves

Definició

Ser algú mort i enterrat.

—Encara és viva la padrina? —En fa d’anys que fa malves!

Aquell pobre home ja fa malves; va morir fa sis mesos.

També: criar malves

Aquesta expressió també es pot fer servir en el sentit de ‘ser una cosa oblidada, que pertany al passat’: Aquell antic afer ja fa malves; al poble ningú en parla ni se’n recorda.

Per què diem ‘fer malves’ o ‘criar malves’?

«L’expressió fer malves o criar malves, aplicada a una persona morta i enterrada, al·ludeix encertadament al fet que la malva creix en sòls molt nitrogenats i fèrtils» (Jordi Badia, «Què crien les malves?»)

La malva és una planta dels gèneres Malva, Althaea i Lavatera, de la família de les malvàcies, amb flors de color purpuri, rosat o blanc.

Usos

 • Quan he sabut la mort de Ramon he anat al parc d’atraccions. He entrat a l’hort. No hi havia ànima vivent. La barraca de pim-pam-pum era tancada i el carrousel enfundat. Ja me n’anava quan he vist venir una dona amb un sac de papers a l’esquena i una taronja a la mà.
     —Ahir el varen enterrar —digué la dona—. El varen treure mort de la manxa…
     —I de què ha mort?
     —Ningú no ho sap. Abans-d’ahir encara va anar a l’escullera amb les canyes i avui ja fa malves.
     —Vostè és del barri? —he preguntat a la dona.
     —Sí, per què? Vostè deu ésser policia, veritat?

  Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
 • La senyora Serafina Serrat, vídua, propietària d’un estanc, que viu sola, ha sortit de casa amb la idea de comprar pa. Té una mica de febre i plou, però no hi ha gens de pa i la fleca és a quatre passes. I està vestida, perquè ella, si no és per colgar-se, va sempre arreglada, com li havia ensenyat el pobre Ramon, que cria malves en algun lloc inconegut de l’Ebre. Té cinquanta-vuit anys, i ha dividit el temps de cada dia en bocinets perquè no li caigui a sobre i la destrossi: el temps de cada dia s’ha de desmuntar, perquè hi hagi ordre i els estels circulin pel cel.

  Isabel-Clara Simó, Amor meva (Barcelona: Edicions 62, 2010)

Tema de la setmana

Morir-se o ser mort

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

faltarquedar-s’hi