cangrí f

Definició

Presó.

Etimologia

Segons Coromines, mot pres del llenguatge dels gitanos, on de primer volia dir ‘església’, i fou després aplicat pels malfactors a un lloc on també es va a «fer penitència». Sembla fundada l’opinió que en caló vingui d’un mot persa que vol dir ‘torre’ (d’on ‘monestir, temple’).

Usos

  • Me’n vaig sortir prou bé, però. El consorci de fabricants i venedors d’espelmes, piles, bateries, llanternes, llums de butà i d’altres estris d’aquesta mena feien el seu agost gràcies a la baixada del sol damunt el meu cap i em van pagar el millor advocat del món, el qual, amb la seva extraordinària xerrera legalista, va confondre jurat i tribunal de tal manera que al capdavall del judici no sols no em van posar ni un dia de presó, sinó que em van declarar heroi mundial. Vaig sortir de la cangrí amb bombos i platerets i amb una processó de torxes.

    Josep Albanell, Dolor de rosa (Barcelona: La Magrana, 1984)

Tema de la setmana

Mots d’origen caló

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

canguelixàfec