girada f

Definició

Acció de girar o de girar-se; l’efecte.

Donar girada a la truita en la paella. Ja no és dels nostres: ha fet una girada. Ha ensopegat i s’ha fet una girada de peu.

Etimologia

De girar, del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gỹros [γῦρος], ‘gir, cercle’. Més mots de la mateixa família són regirar, giratori, engires, giradís, gira, giradiscs i giravolt.

Usos

 • Si et quedes a viure a Torrelles, tindràs ocasió, cada any, de contemplar la transformació que sofreix aquest establiment. Quan arriba el bon temps, aquest bar és girat com una mitja. A l’hivern prendràs cafè dins del bar; a l’estiu, a la terrassa. Quan es produeix la girada, el carrer, indubtablement, guanya. Els llums de l’establiment fan en el carrer una taca que fascina un moment la mirada. Atesa la inclinació que la gent sent per la llum, el carrer sembla més animat.

  Josep Pla, El carrer Estret, dins Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)
 • Tres o quatre dies abans de l’afusellament d’en Ferrer [i Guàrdia] vaig enviar a La Veu [de Catalunya] un article titulat «La ciutat del perdó», en què el meu pobre esforç, isolat enmig de la fúria repressiva, intentava una girada en l’opinió del públic i, consegüentment, en la conducta del Govern. D’aquest article —que li mostraré l’original quan ens vegem— se m’enviaren proves a revisar… i després no es publicà per raons que se’m donaren per escrit quan, malauradament, ja havia passat l’ocasió. Fou potser culpa meva no haver-lo enviat de primera intenció a un altre periòdic, però em semblà que sols en La Veu podia destacar-se amb eficàcia.

  Joan Maragall, carta a Carles Rahola, 3 de juliol del 1911, reproduïda a Josep Benet, Maragall i la Setmana Tràgica (1963)

Tema de la setmana

Mots i expressions amb ‘girar’

5 comentaris a “girada”

 1. Xec Riudavets Cavaller — Ciutadella

  A Menorca, girada es refereix a un canvi de règim, un cop d’estat. Dia 8 de febrer va començar sa girada a Menorca. És a dir, els franquistes es van sollevar.

  Respon
 2. Ramon Peris-March

  A la Morera de Montsant (el Priorat), quan som a l’hort i l’aigua del rec s’ha de dirigir cap a un altre solc en diem fer la girada. La girada es fa amb l’aixada, tancant el solc amb la terra del crestall perquè l’aigua vagi cap a l’altre solc.

  Respon
  • Jaume Miquel Peidró — Xixona

   A Xixona també emprem girar per a referir-nos a l’aigua de regar.
   —Ves i gira l’aigua —diem per referir-nos a tancar un portó per tal que, l’aigua que ve, canvie de direcció. Girem la parada amb el llegó i la tanquem.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

girar-se la truitamoure els fils