giravolt m

Definició

1  Volta completa d’un cos sobre ell mateix quan està enlaire.

2  Giragonsa.

Etimologia

De girar (del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gỹros [γῦρος], ‘gir, cercle’) i volt (de l’antic volt -a, participi de l’antic voldre, ‘voltar’, llatí vŏlvĕre, ‘fer girar’). Vegeu també giravoltar.

Usos

 • Entre el 1917 i el 1923 [Cambó] va liderar la revolució política que volia reformar Espanya, va fer d’home de govern per estabilitzar un canvi polític moderat, propugnà la defensa social conservadora per damunt de les llibertats i actuà com l’intrèpid impulsor de l’autonomia integral de Catalunya. Massa coses en tan poc temps. Massa canvis de timó i giravolts, amb unes forces tan migrades i amb tan poques complicitats. Desaprofità les seves oportunitats i al final es palesà que ja no controlava el ritme dels canvis polítics.

  Borja de Riquer, Francesc Cambó. L’últim retrat (Barcelona: Edicions 62, 2022)
 • Aquell 1932 no van pujar els cosins de Barcelona per la festa, i tot i això jo la tinc present com una de les més boniques. El Jaume no volia que ens perdéssim cap ball; semblàvem fadrins. Recordo els giravolts amb la música i la puresa de l’aire a la galta abrandada. Ball de rams, ball de casats… tots els fèiem. I havent sopat, repetíem a sarau fins a la matinada.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)

Tema de la setmana

Mots que volten i giravolten

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “giravolt”

 1. Maria Bruguera — Palafrugell

  Giravolt, i tot seguit he pensat en girapedaç. No és el mateix, perquè aquest darrer és un tipus d’oreneta (nereta a Palafrugell), però segur que sortirien un munt de mots amb “gira”!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

revoltimpels volts de