gira f

Definició

Part de la cara de sota o de dins d’una cosa, generalment de roba, que queda a la vista en doblegar-la.

Duia les gires dels pantalons brutes de fang.

S’usa sobretot per referir-se a la gira del llençol (o del llit): el doblec que es deixa a la part superior del llençol en fer el llit.

Treu la gira del llençol sobre el cobrellit.

També: girada

La gira dels pantalons no s’ha de confondre amb la vora, pròpia dels pantalons més senzills (per exemple, els texans). La costura de la vora, que sol ser vista, fa que el teixit acabi acabi uniformement i amb regularitat. Vegeu aquesta il·lustració d’uns texans amb gira, i aquesta altra, d’uns texans rematats per la vora.

Etimologia

De girar, del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gỹros [γῦρος], ‘gir, cercle’.

Usos

  • Abans de dormir bevíem una bona tassa de vi cremat. Així i tot, més d’un viatge, jo m’havia posat vestit a dins del llit, i al matí, hi havia una capa de gebre a la gira del llençol. Era del bleix. Això ho recordo dels anys de fred més extremat. Mai no hauria pensat, aleshores, que havia d’arribar un dia que la gent trobaria gust a pujar a les muntanyes nevades només per deixar-s’hi anar amb una mena d’avarques de gegant.

    Maria Barbal, Mel i metzines (Barcelona: La Magrana, 1990)
  • Les habitacions que donen al jardí, encarades a nord, són glacials. Enrajolades de mosaic, fan el mateix efecte que tenir una barra de gel a la sola de les sabates. Les xemeneies fan fum, són mal construïdes. Només s’està bé al llit —a condició de no treure els braços i de no tenir cap vel·leïtat de llegir. Treure el nas o els braços de la gira vol dir quedar glaçat.

    Josep Pla, El quadern gris, 20 de desembre de 1918 (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

Amb el girapeix podem girar peixos, però també mots: tots els que veurem aquesta setmana estan relacionats amb el verb girar.

Enllaços

5 comentaris a “gira”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

girapeixno girar rodó