engires f pl

Definició

Mot emprat en l’expressió per les engires  (loc adv)  Pels volts.

Usos

  • En aquest país, el mes de referència no és pas solament el de les qualitats: és a més a més el de l’abundància. Tots aquests aliments del mar es produeixen simultàniament amb els primers vegetals que fascinen la gent del país: faves, pèsols, patates tendres. A l’època que, per aquestes engires, la gent guanyava el jornal vital indispensable, l’abundància feia que la vida hi fos baratíssima —que no costés pràcticament res. A Palafrugell en aquest temps (1914) es podia menjar amb simplicitat, però molt bé, per una pesseta vint-i-cinc, al dia.

    «El temps del peix», dins Notes disperses (Barcelona: Destino, 1969)

Tema de la setmana

Aquesta quinzena comptem amb un rodamotaire convidat, que ha tingut l’amabilitat de seleccionar deu mots característics del lèxic de Josep Pla (1897-1981), amb els exemples corresponents i citacions sovint sucoses. Ramon Torrents no és només un àvid i acurat lector de l’obra de Pla: també és el responsable de la pàgina web més completa —amb abundants referències i enllaços a altres documents— sobre la vida i l’obra de l’autor empordanès. Al peu d’aquest missatge trobareu els enllaços corresponents. Si la visiteu, sempre hi trobareu motius per gaudir de la prosa de Pla. A més, podreu veure-hi tots els mots d’aquesta quinzena en el seu context més ampli, la qual cosa és un luxe que no hauríem de perdre’ns!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

verismecollfred