regirar v

Definició

Treure del seu lloc, fer anar d’un costat a l’altre (les coses que hi ha en un calaix, en un armari, etc.), especialment per cercar-ne o treure’n alguna que se suposa que hi és.

Per a trobar aquest rebut he hagut de regirar tots els papers del calaix.

Si no ho troba, és capaç de regirar la casa de dalt a baix.

Etimologia

De girar, del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gyros, ‘gir, cercle’.

Usos

  • [15 de juliol de 1918]  Aprofitant la mica de frescor deixada per la darrera tronada, he anat al mas. He passat un parell o tres d’hores mirant papers i regirant calaixos. He confirmat el que ja suposava: la poca afecció dels meus avantpassats per la lletra impresa.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
  • [21 d’abril de 1918]  Una persona seriosa, preocupada de les coses que realment tenen importància, no sent altre desig, en començar a escriure, que cercar, en la memòria de les persones més pròximes, aquelles reminiscències substancioses que presentades al públic poden fer efecte i alhora donar una consideració al qui les explica. He mirat per tots els racons familiars, he regirat el meu arbre genealògic, he interrogat els més vells i he trobat ben poca cosa.

    Josep Pla, El quadern gris

Tema de la setmana

El quadern gris, de Josep Pla, un any de bloQG a la xarxa. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enriolat -adani per medecina