ni per medecina

Definició

Cap, ni un de sol; mai, en cap cas.
També: ni un per medecina

De persona honrada i com cal no n’hi havia ni una per medecina, en aquella família.

Etimologia

medecina — Del llatí medicina, ‘ciència mèdica; medicament’; «la tendència general pertot era a usar medecina per als medicaments i medicina per a l’art o ciència» (Coromines).

Usos

  • [12 de març de 1919]  A la Universitat, saber compta ben poc: el principal és aprovar. He passat cinc anys de la vida en una facultat de Dret: no he sentit mai parlar, ni per medecina, de Justícia. La paraula mateixa, no l’he sentida mai pronunciar.

    , El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
  • [14 d’agost de 1919]  En els exercicis de tir que férem a Montjuïc, no vaig encertar cap diana —ni una per medecina. Com a tirador vaig fer un impressionant paper ridícul. És molt possible que aquesta inanitat fos la conseqüència de la preocupació que em feia el contracop de la culata del fusell, engegat el tret, sobre l’articulació del braç. En canvi, sembla que vaig demostrar una certa capacitat de saber-me resguardar darrera les mates dels barrancs de les Pedreres, quan el batalló feia exercicis de guerrilla.

    Josep Pla, El quadern gris

Tema de la setmana

El quadern gris, de Josep Pla, un any de bloQG a la xarxa. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

regirardir mal