paella f

Definició

Estri de cuina, de metall, en forma de vas rodó ample i de poca altura, amb un mànec llarg o amb dues anses, que serveix per a fregir i coure viandes.

Un joc de paelles de diferents diàmetres.

Etimologia

Variant de l’antic i dialectal padella, que prové del llatí patĕlla, ‘plata, plata de metall’, i aviat ‘paella’; la variant paella ha de ser deguda a la influència de la forma paële que el mot revestí en francès antic. Patella és diminutiu de paena/patĭna, ‘plata’, relacionat, si més no per l’etimologia popular, amb patēre, ‘estar obert; estendre’s’.

Usos

 • De seguida algú tragué unes grandíssimes estovalles i anaren parant taula. En un racó, uns altres havien tret, qui sap d’a on, una grandíssima paella, quatre vegades més ampla que un garbell; d’altres encenien foc, i el fum se n’eixia per les grans finestres enreixades de la part alta de les parets, que ells havien obert; d’altres treien vi dels tonells i n’omplien botelles, petricons i catalanes.

  Enric Valor, «L’albarder de Cocentaina», dins Rondalles valencianes 5 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)
 • Vet aquí la recepta d’una truita sense ou, presentada pel cuiner i mestre de cuiners Ignasi Domènech: Untar d’all un recipient. Julivert i una mica d’api, trinxats. Un pols de pebre vermell. Una cullerada de bicarbonat, sis de farina, sal, dotze cullerades d’aigua i quatre gotes d’oli (perquè no n’hi ha més). Tot ben batut fins que quedi fi i sense grumolls. Deixar-ho reposar un quart d’hora i abocar-ho a la paella calenta. Remenar, tombar, i a taula.

  Joan de Déu Domènech, La batalla de l’ou. De quan passàvem gana (1936-1939) (Barcelona: Pòrtic, 2012), pàg. 74

Tema de la setmana

Estris de cuina triats i garbellats per Ramon Torrents, rodamotaire convidat de la setmana

Enllaços

2 comentaris a “paella”

 1. Maria Bruguera — Palafrugell

  “Paiella”, un altre exemple de l’ús del ieisme a als nostres rodals.
  De les anses en diem “nanses”, però curiosament de les olletes d’una sola ansa en diem “ansats”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

graellallauna