graella f

Definició

[sovint en plural]  Instrument de cuina que consisteix en una sèrie de barretes de ferro paral·leles amb intersticis i col·locades en un bastiment també de ferro, sobre les quals es posa la vianda perquè rebi l’acció directa de les brases o el foc.

Per coure els calçots cal posar-los en graelles col·locades damunt d’un foc amb bona flama.

Etimologia

Del llatí vulgar gradĭcula, variant del llatí clàssic cratĭcŭla, mateix significat, pròpiament ‘reixeta’, diminutiu del llatí clàssic cratis, ‘reixa’, com a resultant de la incorporació del mot clàssic a la família de gradus, ‘graó’, en desaparèixer cratis en llatí vulgar.

Usos

  • Estava tot ple de nens mig despullats que saltaven i corrien aquí i allà, d’homes que jugaven a cartes en taules disposades al mig del carrer, de dones que cosien xarxes de pesca, d’altres que s’aplegaven al voltant de les fogueres on es feia el peix en graelles… Tothom la mirava, fent silenci al seu pas.

    Begoña Garcia Carteron, El barri del sorral (Barcelona: Edicions B, 2014)
  • Només tenia una llauna de sardines i un saquet de rosegons de pa que administrava prudentment. De primer els posava en remull, després els torrava en unes graelles col·locades damunt el gas.

    Aurora Bertrana, Memòries del 1935 fins al retorn a Catalunya (1975)

Tema de la setmana

Estris de cuina triats per Ramon Torrents, rodamotaire convidat de la setmana

Enllaços

2 comentaris a “graella”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

platapaella