fonda de sisos

Definició

Fonda modesta, de poca comoditat.

Aquesta expressió es va originar durant la segona meitat del segle XIX. El nom ve de sis rals, que era el preu de passar-hi una nit. L’àpat valia uns dos rals.

Etimologia de fonda

Probablement del francès antic fonde, i aquest, de l’àrab fúndaq, mateix significat, provinent del grec pándokos, ‘hospitalari, de pandokheion, ‘hostatgeria’.

Usos

  • [2 de febrer de 1939]  A les tres de la matinada arribà a can Sala Rosa Maria Arquimbau, desesperada de no trobar una cambra disponible en tota la ciutat. Gairebé dues hores, amb taxi, havia recorregut tot Perpinyà en va. Ni a les més humils fondes de sisos trobà allotjament. Després de prendre cafè amb nosaltres, tot i l’hora intempestiva, decidí anar a un poble veí on tenia parents. No vaig tornar-la a veure fins al meu retorn a Barcelona, fa uns quatre anys.

    Miquel Joseph i Mayol, El bibliobús de la llibertat (Sant Cugat del Vallès: Símbol, 2008), pàg. 135
  • En les anomenades fondes de sisos (nom que fa referència al preu de l’àpat) s’hi va crear una nomenclatura, coneguda pels clients, de noms figurats, a mig camí, a vegades, entre l’humor, la metàfora o la poesia avantguardista, dels diversos plats: «una criatura» o «un sastre coix» (un ou ferrat), «una bicicleta» (dos ous ferrats), «saltabarrancs» (peus de xai), «peus de senyor» (peus de porc), «sopa de bales» (sopa de mandonguilles), «pedaços» (pota i tripa), «un pagès amb barretina» (trinxat de col i patata amb arengada), «serradures» (sopa de sèmola), «esquena de gos» (cap i pota), «arròs llec» (arròs sense carn ni peix), «un alcalde» (un pebrot escalivat), «un ànec mut» (bacallà), «mitja xerraire amb llàgrimes de manobre» (llengua amb mongetes).

    Jaume Fàbrega, El gust d’un poble: els plats més famosos de la cuina catalana (Valls: Cossetània, 2002)

Tema de la setmana

Aquesta setmana, paraules i expressions amb nombres: falten sis dies perquè estrenem la nova web de RodaMots!

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

saber més que el llibre de les set sivellesquintana