Definició
1  Cadascuna de les menjades d’una certa importà ncia que es fan dià riament a hores fixades: l’esmorzar, el dinar, el sopar.
Farem un à pat lleuger.
No hauries de menjar res entre à pat i à pat.
2  Menjada extraordinà ria per a celebrar una festa, un aplec, etc., en honor d’algú o d’alguna cosa.
L’Ã pat de noces va tenir lloc al jardÃ.
Etimologia
D’origen incert, possible adaptació irregular del francès appât, ‘acció de péixer’, del llatà pascere, ‘alimentar’.
Usos
A mica que ens retardéssim —el temps de tancar els llibres i de rentar-me les mans—, la mestressa ja es posava nerviosa i ens rebia amb una cara severa. En una d’aquestes ocasions vaig pregar-li que volgués tocar el gong dos o tres minuts abans de l’hora, perquè a vegades, distret amb la meva feina, no m’adonava de la imminència de l’à pat i em sorprenia la crida del so greu i metà l·lic, sense que em trobés a punt per a acudir-hi tot d’una.
Ferran Soldevila, Hores angleses (1938)Tenia la sensació que havia arribat massa tard o massa d’hora a l’à pat, deixant endarrera una vida no viscuda i portant cap endavant només els records dels vells.
Montserrat Roig, L’òpera quotidiana (Barcelona: Planeta, 1982)