quintana f

Definició

Camp, pastura, vora un mas o un poblat.

També: quintà

Etimologia

Del llatí quintanus, ‘de cinc en cinc’ (del llatí quinque, ‘cinc’). Joan Coromines opina que es pot referir a la «’quinta part d’una propietat’, probablement resultant de partir la propietat d’un agricultor en el paratge ocupat per l’edificació del mas més els quatre quadrants de terreny circumdant corresponents als quatre punts cardinals» (Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, vol. II, pàg. 708, entrada cinc).

Usos

 • En tornar de passeig, cap al tard, Kuin, la gossa, ha descobert la serp enmig de l’herba. Una serp petita de gruix i de cap, però llarga, d’una pell grisosa, com un peix, d’ull negre, intens, cap viva. La gossa s’ha posat molt nerviosa. Primer ha saltat enrere, però després volia abraonar-s’hi. He tingut treballs a aguantar-la i l’he estacada. Què hi feia, dins la quintana de casa, tot just a finals de maig, aquella serp? Com hi havia vingut? És cert que als últims dies hi ha hagut temperatures altes, la primera calorada de l’any. Devia ser per això que s’havia desvetllat de la letargia hivernal i corria per allà, potser desorientada.

  Miquel Pairolí, Octubre (Barcelona: Acontravent, 2010), pàg. 155
 • De petit, collia flors,
  tot jugant per la quintana.
  Ara faig allò mateix
  amb mitjans més poderosos,
  però amb el mateix afany.
  L’estratègia és la mateixa.

  Miquel Bauçà, Els estats de connivència (Barcelona: Empúries, 2001)

Tema de la setmana

Compte enrere per a estrenar nova web. Només falten cinc dies!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fonda de sisosarrova