arrova f

Definició

1  Mesura de pes equivalent a un quart de quintar. L’arrova catalana val 26 lliures i equival a 10,4 kg.

Sempre que venia ens duia una marraixa de mitja arrova d’oli.

2  Símbol [@] que, en una adreça de correu electrònic, separa el nom de l’internauta del nom del servidor. 

També: rova

Etimologia

De l’àrab vulgar arruba, mateix significat, de rub, ‘quarta part’, derivat d’árba, ‘quatre’.

Usos

  • Vaig acostar-me a casa el meu compare Miquel de Pantàliga a veure si em podia deixar la seua somera, perquè quatre arroves de calç…; home!, tampoc no és que siguen gran cosa, però si les has de dur al coll, costen, i de ma casa a cals Tormos hi ha una bona tirada. Sí que era a casa, Miquel, i em va prestar l’animal de bon grat, com totes les coses que sol fer ell. Me la vaig aparellar jo mateix amb una simple sarrieta i me la vaig endur a casa. Al corral tenia les poques arroves que m’havien quedat de l’última fornada. M’hauria d’espavilar a fer-ne una altra si no volia desatendre alguna encomanda. Vaig calcular a ull les quatre arroves que em demanava la Torma i hi vaig fer l’afegitó de rigor. Tot just un altre quintar me’n devia quedar.

    Joan Olivares, «La dolça veu de la mallorquina», dins Vespres de sang: vint-i-quatre almuds (Alzira: Bromera, 2000)
  • És una serra molt bonica, amb molts de rierols que dringuen com cascavells al llarg de petites valls on pugen a pasturar els ramats del Villar i d’Herrera. Fa només trenta-i-tants dies, quan vam arribar en aquest país, collíem rovellons a roves i a quintars; n’hi havia tants com fulles mortes a les alberedes. Els aragonesos no en mengen perquè els fan fàstic i queden esborronats quan ens veuen fer-ho. Ara l’estació ja és massa avançada; les nits ja són cruels; a les primeres clarors de la matinada ho trobem tot espurnejant de gebre.

    Joan Sales, Cartes a Màrius Torres. Nova edició augmentada (Barcelona: Club Editor, 2014)

Tema de la setmana

Mots amb nombres que indiquen els dies que falten perquè estrenem la nova web… en queden quatre!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quintanaper un tres i no res