per un tres i no res loc adv

Definició

Per un motiu fútil, insignificant.

Té molt mal geni; per un tres i no res s’enfada i es posa a cridar.

Iep!

Cal no confondre aquesta expressió amb una altra de molt semblant, en un tres i no res, que significa ‘en un moment, molt de pressa’: El lladre es va fer fonedís entre la multitud en un tres i no res. A Alcoi també es diu en tres i no res (sense l’article) per significar ‘molt sovint, amb freqüència’: En tres i no res m’equivoque. Sempre igual. És desesperant!

Usos

 • Un capvespre, en un suburbi, sonà un tret de revòlver. Un amo caigué mort, davant la seva fàbrica. Qui havia fet aquella mort? No es descobrí. L’endemà sonà un altre tret. Un altre amo mort. I després un altre, i un altre i un altre. Més endavant hi hagué tres morts en un dia. Més tard, hi hagué atemptats a ple sol, al centre de Barcelona. Ja no eren els amos solament els que queien. També mataven obrers. Els homes es jugaven la vida per un tres i no res. La vida humana havia baixat de preu. La sang ja no esglaiava ningú. Semblava un element més de la embriaguesa.

  Joan Puig i Ferreter, Servitud. Memòries d’un periodista (1926)
 • Els jugadors van interrompre les partides i prestaren atenció a les notícies que, en francès, transmetia el locutor. «¿Què passa?», vaig preguntar a la Denise. «Parla del teu país», va dir. I a continuació m’explicà: «Hi ha hagut una insurrecció militar. Tot i que les notícies que n’arriben són molt confuses, sembla que el govern domina la situació». Vam disposar-nos a sortir. Els mariners havien abandonat definitivament les partides i feien comentaris irònics, baladrejant com quan jugaven a cartes. «Durarà dos o tres dies, no pas més. Us ho dic jo ¡que conec els espanyols!», deia un. «Aquella gent, per un tres i no res se les engalten a trets pels carrers.»

  Francesc Grau i Viader, Rua de captius (Barcelona: Club Editor, 2014)

Tema de la setmana

Aquesta setmana acomiadem la web rodamots.com, que tant de servei ens ha fet d’ençà que la vam obrir al gener del 2004, com ho demostren els quasi 4,8 milions de visites que ha tingut en aquests onze anys. Dilluns 9 —d’aquí a tres dies: no res— estrenem nova web en una nova casa: ens trobareu a rodamots.cat!

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “per un tres i no res”

 1. Josep Rof Rof — 08530 La Garriga (Barcelona)

  ara però no hi hauran frases? Els blogs evolucionen com evoluciona la VIDA! gracies companys per aquesta nova etapa, sempre agraït Josep

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arrovabenvinguts, passeu, passeu...