fonedís -issa adj

Definició

1  Que es fon o desapareix amb facilitat.

2  fer fonedís  Fer desaparèixer.

El govern de Rajoy ha fet fonedissa Catalunya Ràdio al País Valencià.

3  fer-se fonedís  Desaparèixer sobtadament d’un indret.

Ha aprofitat un moment de confusió per fer-se fonedís.

Etimologia

De fondre, del llatí fundere, ‘vessar, fondre’. Altres mots de la mateixa família són confusió, fòtil, refusar, efusiu, fusible i futil·la.

Usos

  • Aquella veu interior més o menys misteriosa no m’ha impressionat. El subconscient? Ja havia observat moltes altres vegades (i recordo haver-ne parlat, en conversa íntima, amb Puig i Ferreter) que el subconscient desapareix com una ombra fonedissa tan bon punt s’encén dins l’ànima la llanterna de la raó.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana (Barcelona: Acontravent, 2014), pàg. 29
  • Es comenta l’absència d’Irla. No se’l veu enlloc, no se’l troba enlloc. S’ha fet fonedís. Ha anunciat que vindrà a la Casa de la Ciutat, però no ve. Els seus secretaris, unànimes, declaren que no saben on és. Algú diu que ha marxat cap a la frontera. D’altres diuen que ha marxat la seva família. El fet és que passa el temps i Irla no compareix. Els diputats malpensen.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana, pàg. 83

Tema de la setmana

Mots acabats amb el sufix -dís -dissa. Avui comença un nou projecte de la Xarxa de Mots, el blog Els darrers dies de la Catalunya republicana, que coincidint amb el 75è aniversari de la redacció original reproduirà el text íntegre d’aquest llibre al llarg dels propers mesos. No us el perdeu! 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trobadís -issaesmunyedís -issa