saber més que el llibre de les set sivelles

Definició

Saber molt; ser experimentat.

Ha viatjat molt i sap més que el llibre de les set sivelles; no em cansaria mai d’escoltar les seves històries.

També: saber més que el llibre de les set sibeques (o xibeques); saber més que set bisbes

Origen de l’expressió

«Es diu d’algú que pretengui saber molt i que sigui fàcil de paraula. Aquestes sivelles o sibeques sens dubte al·ludeixen a les set sibil·les que en altre temps havien estat considerades com les guardadores de tota la saviesa i les dominadores del saber humà» (Joan Amades, Números meravellosos, 1930).

Usos

  • La meva, doctor, és la dissort d’un home que pretenia saber més que el llibre de les set sivelles i que, al capdavall, s’ha de mal acontentar amb un desideràtum: voler i no poder expressar el gènere de la malaltia que l’assota. Sóc reu i jutge en el mateix judici. Semblo un dels personatges errants de les fabuloses històries del baró de Münchhausen: concretament aquell que s’ajudava a sortir del pantà tot estirant-se dels cabells.

    Lluís Muntada, Canvi d’agulles (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 19

Tema de la setmana

Tenim una novetat important que ens fa il·lusió de comunicar-vos, i és que la setmana que ve estrenem una nova web! Per marcar el compte enrere d’un esdeveniment que farà història, aquests dies veurem paraules i expressions relacionades amb els nombres (concretament, amb el nombre de dies que falten per al dia R: el 9 tindrem nou RodaMots!)

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “saber més que el llibre de les set sivelles”

  1. Carina Garcia Codina — Barcelona

    Se’m fa molt estrany que no citeu com a origen de l’expressió el Llibre de l’Apocalipsi. El passatge dels set segells (Ap 4,1-8,1) parteix d’aquesta visió: “Després vaig veure a la mà dreta del qui seia al tron un document escrit per davant i per darrere i tancat amb set segells. Vaig veure també un àngel poderós que cridava amb tota la força: Qui és digne de trencar els segells i d’obrir el document” (Ap 5,1-2).
    La iconografia medieval se’n fa ressò, per exemple en la imatge de l’Agnus Dei beneint el llibre tancat.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

porcell -afonda de sisos