ou ferrat

Definició

Ou fregit tirant-lo sencer sobre oli, llard, etc., bullent i tenint-l’hi fins a prendre’s la clara.

Per sopar em faré dos ous ferrats amb patates fregides. El colesterol, que el bombin!

També: ou estrellat; ou deixat caure; ou caigut; ou fregit; ou frit (balear)

Usos

  •    —No et facis el graciós. Necessita algú que li signi el certificat de defunció —va replicar l’infermer.
       Hi havia un metge a la casa i el van anar a buscar. Havia passat visita al pare feia una estona i en aquells moments es deixava obsequiar a la cuina per la Matilde amb un parell d’ous ferrats i un tall generós de llonganissa seca amanida amb força pebre, més del que ell recomanava de prendre als pacients de la seva edat. La vida s’acabava per als uns i continuava per als altres: lleis de la biologia.

    Margarida Aritzeta, El verí (Valls: Cossetània, 2002)
  •    —Ha començat de bon matí —vaig dir—. Estava esmorzant ous ferrats quan he vist que la pell, començant pels dits, em canviava de textura i de color. M’he oblidat dels ous ferrats, és clar. Ha estat un procés molt lent, amb prou feines es notava si avançava o no. Era com intentar veure si una persona s’engreixa mentre menja. Però si agafava un regle i ho mesurava cada quart d’hora, llavors sí, podia veure que la conversió havia avançat uns quants mil·límetres.

    Albert Sánchez Piñol, «De petit, tos de gos; de gran, pota d’elefant», dins Tretze tristos tràngols (Barcelona: La Campana, 2008)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de CD1M relacionats amb la teca. El d’avui és de Jordi Camps, de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), que es pregunta per què en diem ferrat. Ho sabeu?

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “ou ferrat”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coca de recaptebiquini [2]