coca de recapte

Definició

Coca que es fa amb pasta de farina amb oli, arengada, talls de botifarra, cansalada, ceba, pebrot, etc.

Tradicionalment, la coca de recapte es feia al forn de la vila; la gent hi duia els ingredients que volia posar-hi i el forner feia la massa i la coïa.

També: coca amb recapte, cóc, coca enramada, coca de verdures, coca de samfaina, coca d’escalivada, etc.

Etimologia de recapte

De recaptar, de captar, del llatí captare, ‘cercar i trobar’, derivat freqüentatiu del llatí capere, captum, ‘agafar’, a través d’una evolució cattare i d’una reconstrucció cap(i)tare, per influx de cap(i)talis, captale. Per a coca, vegeu aquest mot.

Usos

  • Ara ja hi estem avesats, esclar. Ens sembla que tota la vida ha sigut així: que des de sempre, quan sorties a sopar, podies triar entre una pila de restaurants de cuina diferent. Però no fa ni trenta anys, per exemple, que al meu poble van obrir-hi la primera pizzeria. Coneixíem els fideus a la cassola, els macarrons amb tomàquet, però de sobte vam aprendre paraules com ravioli, fusilli, puttanesca, mozzarella. Al principi, atreta per la novetat, la gent hi anava a dinar el diumenge, mudada, i en sortia desconcertada:
       —Això de les pizzes és com les coques de recapte, només que hi foten aquell formatge esfilagarsat pel damunt.

    , Els castellans (Barcelona: L’Avenç, 2011), pàg. 113
  • Tot i que no es pot dir amb certesa quan es va començar a fer la coca de recapte, el més segur és que és una derivació del pa que es pastava als pobles —concretament a les cases que tenien forn—, al qual afegien els vegetals que tenien de l’hort o que podien aconseguir a baix preu i alguna arengada, que era el peix que consumien els camperols i les classes populars. La coca de recapte s’assembla força a la base de la pizza napolitana i hi ha indicis que fan pensar que potser hi va influir, ja que els catalans van tenir molta relació amb Nàpols a l’Edat Mitjana.

    Assumpta Miralpeix, Aquí hi ha teca! Receptes de cuina casolana amb història (Barcelona: Rosa dels Vents, 2006), pàg. 62

Tema de la setmana

Com que la coca de sant Joan ja ens l’hem cruspida, avui en veiem una altra, la de recapte. Comencem amb aquest mot una setmana amb suggeriments que ens heu fet, amb la particularitat que tots són mengívols. El d’avui és d’Isabel Camps, de Salou (Tarragonès). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

veure's les orellesou ferrat