Definició
1 Vianda, menjar, conjunt de coses comestibles.
Només es preocupava per la teca.
2 (fig.) Conjunt de coses a fer, feina a fer.
No acabarem pas avui, de pintar el pis: encara queda molta teca!
Etimologia
Probablement regressiu d’encatacar-se, ‘menjar-se’, encreuament d’atacar-se i encarcanyar-se, i de l’antic entecar-se, ‘contagiar-se’, alteració d’eticar-se, derivat d’ètic, ‘tísic’.
Usos
«Als taurons els entusiasma la tonyina, però és molt cara. Els en donem un cop cada quinze dies. Ei, l’anem a buscar a la Boqueria, eh! Quan senten l’olor de la sang, vénen de pressa». Li pregunto, amb una certa cara de pànic, què ha volgut dir amb això de l’olor de sang. «Mai ataquen. Els donem prou menjar: no tenen gana. Em referia a la sang de la tonyina! Tot i que el tauró és caçador, també és mandrós i si es pot estalviar de treballar per agafar la teca… doncs com tothom!», bromeja. Algun veïnet xicarró cau. «Sabem que hi ha depredació perquè en trobem les restes, però no és exagerada. Hi ha molts peixos grans i molts de petits, i els petits no desapareixen tan fàcilment.»
Teresa Bruna, «L’aquari, un restaurant per als més gurmets» (Avui, 28 d’agost del 2006)Va seguir el ros pel passadís i escales avall, camí del servei de guàrdia on havia dipositat la bossa després de passar per «Ingresos». Allí, el ros la va entregar a un guarda uniformat recomanant-li que fessin dinar a la senyora, si encara quedava teca. El ros es va acomiadar amablement i s’allunyà per la porta d’entrada.
Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (Barcelona: Edicions 62, 1974)
Tema de la setmana
Gormanderies