espifiar v

Definició

1  Fer malament (alguna cosa).

Espifiar les notes d’un acord musical.

2  espifiar-la  Cometre un error.

Em penso que l’hem ben espifiat: el seu aniversari va ser ahir, no avui.

Etimologia

De pífia, alteració popular de pifre, instrument de so molt agut, fàcil de ser desafinat i de produir una nota falsa.

Usos

  • Si escrius gobern, amb b alta, el programa t’ho troba de seguida i t’ho marca, així que vas corregint a mesura que l’espifies i escrius govern, que és com ha d’anar. El nostre periodista, però, escriu una nova frase que, ves per on, no comporta cap problema segons els criteris de la màquina: «El president assegura que no precisa el recolzament de l’oposició, però contempla la possibilitat de buscar-lo mentre ostenti el càrrec». La frase té quatre errors, i d’embalum. Quatre de les paraules —precisa, recolzament, contempla i ostenti— són correctes, però estan emprades amb un significat que en realitat no tenen, i lògicament la màquina no se n’adona, senzillament perquè es limita a verificar que la forma que li poses està inclosa en la seva base de dades.

    Rudolf Ortega, Tots els dubtes (Barcelona: RBA La Magrana, 2014), pàg. 245

Tema de la setmana

Si no voleu espifiar-la en matèria de llengua, ja podeu córrer a firar-vos Tots els dubtes, de Rudolf Ortega, que us els resoldrà tots. «Un llibre teòric que resulta ben pràctic i plaent», en paraules de Màrius Serra, que n’escriu l’exordi introductori. Amb la baioneta de divendres ja en vam fer un primer tast; aquest dies en veurem altres mots i passatges. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

baionetapuzle