baioneta f

Definició

Fulla d’acer amb punxa que s’ajusta per un extrem al canó del fusell o d’una altra arma de foc, la qual pot així utilitzar-se com a arma blanca.

La baioneta va tenir molta importància en la Primera Guerra Mundial, ja que en les guerres de trinxeres abundava el combat cos a cos.

Etimologia

Del francès baïonnette, mateix significat, derivat del nom de la ciutat de Baiona (fr. Bayonne), on es degué fabricar primer aquesta arma (en francès documentada des del 1575).

Usos

  • La duana russa venint de Riga ha estat renovada i engrandida. Abans d’arribar-hi, el tren ha passat per sota d’un arc alçat a la ratlla mateixa de la frontera. A la part de dalt de l’arc hi ha plantats, a dreta i esquerra, una falç i un martell de proporcions gegantines. Tota la ingènua estructura està plena d’inscripcions que no fa cap falta saber el rus per suposar el que diuen. Sota de l’arc el tren s’atura uns quants segons. I mentre amb el cap abocat a la finestra feu les consideracions que són del cas, passa per sota vostre el primer soldat de la policia política amb la cigarreta a la boca, el fusell a l’espatlla i la baioneta al canó. El soldat us mira impassible, la punta de la baioneta us passa arran del nas i immediatament l’arc pren una gran qualitat. Acabeu d’entrar al territori de la Unió de Repúbliques Socialistes dels Soviets.

    «Per arribar a passar l’arc de la revolució…» (La Veu de Catalunya, 7 d’agost del 1925), reproduït a Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989)

Tema de la setmana

Manlleus amb denominació d’origen (provinents de topònims) 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

organdíespifiar