organdí m

Definició

Mussolina de cotó espessa i empesada.

Els organdís suïssos són molt apreciats.

L’organdí s’empra especialment en la confecció de vestits, de bruses i de cortines transparents.

Etimologia

Del francès organdi, alteració d’Ourgandj, població del Turquestan, important mercat de seda.

Usos

  • L’any 1936 vaig fer la primera comunió. El dia previst estava malalta, de manera que sis nenes la vam fer unes setmanes més tard. No portava vestit d’organdí ni randes. Duia una senzilla túnica de seda i sandàlies; en aquell moment, aquest hàbit era molt modern. Anys més tard, la meva mare em va explicar que aquell dia, el 31 de maig, va haver-hi vaga. No sé si els ciutadans n’eren gaire conscients, que s’apropava la guerra; els pares sempre m’havien dit que ells pensaven que si hi havia una revolució, l’assumpte se solucionaria en poc temps.

    Maria D. Salat, Puntes i organdí. Memòries d’un temps que ja no hi és (Barcelona: Viena, 2010), pàg. 33
  • Per a mi el nom del Corpus té color d’or i perfum de cera i flors. Sempre havia estat un gran dia de festa. Estrenàvem el vestit que seria de mudar durant tot l’estiu. Ara ja no és costum mudar-se, però el vestit dels diumenges era sagrat. L’organdí substituïa la roba de llista dels dies feiners i ens feia sentir princeses de conte.

    Conxa Forteza, «L’ou com balla» (Diari de Balears, 11 de juny del 2007)

Tema de la setmana

Manlleus amb denominació d’origen

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

popelínbaioneta