vaga f

Definició

Aturada col·lectiva de la feina per part dels assalariats per tal d’obtenir alguna reivindicació, relativa generalment a millores de sou o de les condicions de treball.

Han convocat una vaga general.

Etimologia

De vagar, del llatí vacare, ‘estar buit, ociós’. Altres mots que tenen aquesta mateixa arrel són vagarejar, evacuar, vacances i vacuïtat. Antigament vaga tenia el sentit de ‘temps en què els molins no produeixen per falta d’aigua de pluges’: «meten en compte — les vagues dels molins, qui, a vegades, a mal temps, munten a gran quantitat»; Narcís Oller ho usà en plural en el sentit de ‘vacances’: «passar les vagues en família».

Usos

  • [Dos personatges conversen:]
       —T’imagines: tenir feina!
       —…i poder fer vaga!

    La punxa d’en JAP (Joan Antoni Poch) a El Punt Avui, 10 de març del 2012 (vegeu-lo al primer enllaç* de sota)
  • El 24 de març [del 1919] comença una vaga general que constituirà un terrible fracàs. En règim d’estat de guerra, el govern reimposa la normalitat laboral al cap d’una setmana. Hi ha moltíssimes detencions. Són perduts els avantatges obtinguts a les vagues anteriors. El sindicalisme català rep un cop terrible, que provoca grans desenganys.

    Santiago Albertí, El republicanisme català i la restauració monàrquica (1875-1923) (Barcelona: Albertí, 1972), pàg. 446

Tema de la setmana

Ninots d’actualitat

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

encetarescalfar