esgüell m

Definició

Xiscle o esgarip de certs animals, com el porc, el conill, la rata, etc.

També: güell

Etimologia

D’esgüellar, probablement d’un encreuament de derivats de godall (garrí) i guilla (guineu), dos animals que xisclen així.

Usos

  • Des de la balconada, orgullosa i desafiadora, es va complaure a escoltar els esgüells esgarrifosos dels seus porcs mentre el matador els sacrificava al moll de la Plaça, un matí gelat i ras del primer hivern de la postguerra. La matança dels porcs de la casa Torres sempre es feia sense aldarull a la finca familiar de les antigues hortes de l’Ebre, però aquell desembre la senyora ordenà que les bèsties fossin degollades i esquarterades als molls, a la vista de tothom. Des del balcó, contemplà l’anar i venir de minyones i gent enviada pel Graells portant en grans cartrons de vímet les peces i les entranyes de les bèsties davant els ulls ansiosos de la vila famolenca.

    Jesús Moncada, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988)
  • Vet ací, amic Winkel, la plaça dels Màrtirs, famosa pels seus mercats porcins. Aquest és aquell porc els pernils del qual ja lloaren Ateneu, Marcial i Estrabó. El que hem vist a les monedes ibèriques del museu. Mireu quina estesa de gàbies! Entrem per aquests passadissos i escoltem la simfonia d’esgüells que acompanya la batalla del tractant i el pagès!

    Joan Alavedra, El fet del dia (Barcelona: Catalònia, 1935)

Tema de la setmana

Porcs que esgüellen

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cortde porc i de senyor, se n’ha de venir de mena