de porc i de senyor, se n’ha de venir de mena

Definició

Ironia amb què es bescanta el qui pretén ocupar una posició superior a la que se suposa que li correspon, ja sigui per manca d’educació, de preparació, etc.

Usos

  • De porc i de senyor se n’ha de venir de mena. És el que em va passar pel cap l’altre dia quan, tornant cap a casa, em vaig topar amb una noia que passejava un porc senglar pel carrer. Sí senyor, tal com ho llegeixen: un porc senglar de debò, dels que li agradava a l’Obèlix menjar-se rostits, passejant pel carrer lligat amb una corretja com si es tractés d’un gosset de llanes.

    Sebastià Alzamora, «De porc i de senyor…» (Benzina, núm. 11, gener 2007)
  • Els mestres són tu per als alumnes i ja no peguen. Un temps quan els pares deixaven els nins a escola, deien als mestres: «Bon dia tengui, li pegui si fa falta». Un altre matisa: «De porcs i de senyors n’han de venir de casta, i avui en dia, senyors, ja no n’hi ha. Com els d’abans, vull dir, que s’ho sentien, senyors, i t’ho feien sentir, que ells ho eren i tu un no-ningú».

    Climent Picornell, «Els ‘tengui’» (Diari de Balears, 16 de setembre del 2004)

Tema de la setmana

Comença l’any (lunar) del porc, segons el calendari xinès. Si vau néixer els anys 1995, 1983, 1971, 1959, 1947, 1935, 1923 o 1911, felicitats! Aquest és el vostre any.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esgüellsempre han tingut bec les oques