enviar (algú) a fer la mà

Definició

Despatxar-lo, desfer-se’n amb males maneres.

Ja li ho havia demanat tres vegades; a la quarta el va enviar a fer la mà.

Usos

 • En un moment donat, el Coces es va adonar que Blai no li venia darrere. Va recular vers un ginebre proper i el va descobrir despullant un cadàver.
     —Però què collons fas?
     —Va, ajuda’m —deia Blai, que li havia tret les espardenyes a un soldat liberal i estirava els camals per llevar-li els pantalons—. Despassa-li la jaca, de pressa.
     El Coces va estar a punt d’enviar a fer la mà el seu amic, però va trobar que era impossible de canviar. Després de tot el que havia passat, encara es tornava a arriscar per la seua dèria pels uniformes. Així que va decidir ajudar-lo: mentre un llevava barrets i casaques, l’altre els plegava i els amuntonava sobre un mocador de bolics que Blai havia dut a posta.

  Paco Esteve i Beneito, Si ha nevat (Alzira: Bromera, 2016)
 • La bústia se’m menja les cartes. No és que en rebi gaires, però m’agradaria comprovar les factures de tant en tant.
     Està emprenyada; diu que ja no li faig cas, que ja no la miro com abans. Que prefereixo el correu electrònic, que em passo el dia mirant-lo al mòbil i també a l’ordinador. I que a sobre en tinc més d’un. Que això no pot ser i que me’n vagi a fer la mà. Que s’ha acabat agafar-me les cartes. Que se les està cruspint totes, excepte les multes de trànsit.

  Raquel Casas Agustí, «La bústia», dins Balcons que escupen mitges (Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2018), pàg. 76

Tema de la setmana

Aquesta setmana potser ens farem una mica reiteratius, perquè explorarem variants i significats diversos d’aquesta locució tan comuna en valencià (i en altres bandes), (a) fer la mà. Advertim que tots els mots que veurem són col·loquials i més aviat vulgarots o grollers, o sigui que no és qüestió de posar-los en un treball de fi de curs, per exemple. Ah, i no en trobareu cap (encara) al DIEC, que és molt tocat i posat.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “enviar (algú) a fer la mà”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tirar a pactefer-se la mà