barret m

Definició

Peça de vestir que serveix per a cobrir el cap, consistent ordinàriament en un casquet i una vora o ala tot al voltant.

Barret tou, barret fort. Barret de palla, de feltre. Posar-se, ficar-se, el barret. Treure’s, llevar-se, el barret. Enfonsar-se el barret fins a les orelles.

Etimologia

Diminutiu del llatí birrus, ‘mena de capa curta’, mot d’origen cèltic, probablement ja existent com a diminutiu en aquesta llengua, birritto, tenint en compte que -itto és sufix de probable origen cèltic.

Usos

  • El negoci dels lots de Nadal ocupa molts treballadors. I encara em passaria com a aquell redactor del diari anarquista Solidaridad Obrera, que un dia de juliol de 1936 va llançar una diatriba incendiària demanant l’abolició dels barrets a Catalunya, qualificant-los d’indumentària burgesa. L’endemà tenia la plaça de Sant Jaume plena de sindicalistes i empleats de les fàbriques de barrets reclamant una rectificació i, posats a demanar, exigint el cap del pobre periodista no pas precisament per emprovar-li un barret.

    Carles Ribera, «Moneda i timbre» (Presència, 30 de setembre del 2011)
  • Quan va arribar a Barcelona no coneixia ningú i li semblava que tots se la miraven perquè venia d’un poble que ni sabien situar al mapa. La gent creia que els tortosins es dedicaven només a plantar arròs i anaven tot el dia amb espardenyes i un barret de palla al cap, consumits pel sol. Aquesta idea l’ajudava a dissimular l’accent, sobretot davant del seu home, que no volia sentir-lo perquè feia de poble. Només quan parlava per telèfon amb la seva mare li sortia el deix peculiar sense adonar-se’n. La filla petita també el tenia, però només quan parlava amb ella. I el pare les mirava i es posava de mal humor.

    Isabel Olesti, La pell de l’aigua (Barcelona: Proa, 2012), pàg. 30

Tema de la setmana

Aquesta setmana els mots que enviem amaguen un enigma: quin és? Envieu les vostres respostes a mots@rodamots.com; entre els qui l’encertin sortejarem tres lots de llibres de Cossetània. Vegeu les bases completes per participar-hi a l’enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

corralhoste -essa