corral m

Definició

Pati clos immediat a la casa, a cel obert, totalment o en part, destinat a tenir-hi el bestiar, amb departaments per als porcs, els conills (conillar), les gallines (galliner amb ponedors), els coloms (colomar amb nials), etc.

Al darrere de la casa hi havia un corral on teníem algunes gallines i un parell d’ànecs.

Etimologia

Probablement d’un llatí vulgar currale, derivat arcaic de currus, ‘carro’; de ‘lloc per als carros’ es pogué passar fàcilment a ‘lloc per a les cavalleries i altres animals’.

Usos

  • L’estable era sota l’habitatge de la família, de manera que bèsties i persones entraven a casa el Batllevell per la mateixa porta, una ampla portalada de dos batents. En un racó del corral feia la viu-viu un ase, una ruqueta grisa i pansida. Com que no la feien treballar gaire, la seua ració de palla i de mesclat solia ser molt minsa.

    Pep Coll, La mula vella. Dels Pirineus al Caixmir (Barcelona: Empúries, 1989)
  • La gresca començava al capaltard de la vigília, quan dúiem els porcs a l’escorxador municipal. Llavors vivíem al número onze del carrer Sant Josep i treure les bèsties de casa era una senyora aventura: el nivell del corral era més alt que el del carrer i no quedava altra alternativa que passejar els animals pel menjador i el passadís abans de baixar-los per una tirada de set o vuit escales fins a l’entrada de la casa.

    Isidor Cònsul, Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 26

Tema de la setmana

Aquesta setmana us toca a vosaltres endevinar el tema dels mots que enviem. Entre les respostes correctes que rebem a l’adreça mots@rodamots.com sortejarem tres lots de llibres, gentilesa de Cossetània Edicions. Vegeu les bases completes per participar-hi al segon enllaç.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sacbarret