fer-se la mà

Definició

Masturbar-se; estimular-se els genitals per produir l’orgasme sense coit.

Es feien la mà l’un a l’altra mentre miraven la pel·lícula.

Naturalment, el verb és pronominal si hom s’ho fa a si mateix, però si ho fa una persona a una altra llavors el pronom -se és innecessari: Maria va començar a fer la mà a Miquel, però a ell no li venia de gust.

Usos

  • Qualques nits, abans de dormir, ens passejàvem pel mig del pati de la mateixa caserna, i vèiem els tancs impotents esperant una guerra. Ombres llunyanes creades pels núvols i la lluna partida en mil llunes. La mitjalluna reflectida a la terra. La llum creant estàtues d’ombra, formant angles de foc i violència. Estels als nostres ulls que ens feien por. Eren dies de pluja. Algú contava que s’havia fet la mà a la garita mentre feia guàrdia.

    Ferran Cremades i Arlandis, Coll de serps (1978)
  • Amb el verb fer en forma reflexiva hi és en el mateix Diccionari català-valencià-balear com a «masturbar-se», i n’ubica l’ús en el dialecte valencià. També ho recull en una de les expressions relacionades amb el mot . Efectivament, he sentit per totes les contrades que fer-se la mà és la tendència onanista que tots els éssers vius tenim sobretot durant una cruel adolescència que no s’acaba mai.

    Eduard Ferrando, «País de paraules. Hui: ‘fer la mà’» (Diari La Veu, 23 de març del 2018)

Tema de la setmana

Expressions amb ‘fer la mà’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enviar (algú) a fer la màallà a fer la mà