despassar v

Definició

Passar en sentit invers; treure una cosa (un fil, una corda, un objecte semblant) del lloc o cavitat per on l’havien passada.

El nen ha despassat el fil de l’agulla, i ara no puc cosir.

No podíem despassar la balda i obrir el porticó.

Etimologia

De passar, del llatí vulgar passare, mateix significat, derivat de passus, ‘pas’, amb el prefix des-, del llatí dis-, que denota inversió del mot primitiu (desfer, descloure).

Usos

  • Quan ja anaven pels cafés i timonets, don Rafel Puig va dir en veu baixa a la seua estimada Dionísia que creia que s’estava marejant, i de sobte ja havia caigut redó damunt del plat de torrons i confits. Dionísia li va fer aire amb el ventall de randa fina i el metge va demanar que per favor li llevaren la jaqueta i que li despassaren la camisa i les sivelles dels pantalons i les sabates. Li prengué el pols, li pegà uns colpets a les galtes.

    Paco Esteve i Beneito, Si ha nevat (Alzira: Bromera, 2016)
  • Apagà el llum de la fusteria i se n’anava a la cuina a fer-se una mica de sopar quan un retruc a la porta el va detenir: qui deu ser a aquestes hores?, mentre despassava el forrellat.
       —Puc entrar?

    Sílvia Alcàntara, Olor de colònia (Barcelona: Edicions de 1984, 2009)

Tema de la setmana

Mots i expressions amb passar

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

passar el plateretbon passament