aviar v

Definició

Engegar algú, desfer-se’n, despatxar-lo.

Teníem ganes d’aviar-lo, però era el nostre cap i no gosàvem fer-ho.

La van aviar de mala manera.

Etimologia

De via, del llatí via, ‘camí, via, carrer’. El sentit primigeni d’aviar és deixar anar o sortir (aviar el bestiar), i d’aquí també donar sortida a alguna cosa (aviar la bassa), llançar (Li avià un parell de pedres, però no el tocà) , encaminar (Vaig aviar la canalla a l’escola).

Usos

  • Es pensaven que ho feia per gallejar, per pinxo, quan la veritat era que vaig assumir la tasca —perquè ho és, i feixuga— a fi de dignificar el moment, tan colpidor, dels adeus i atallar el desori que sempre s’hi produïa: tots volien passar alhora, a empentes i rodolons, a expressar el condol, igual que si es migressin per aviar el difunt al cementiri al més aviat possible. Em costà imposar-me, donar a entendre al personal amb el meu exemple que allò no es podia fer de qualsevol manera i que jo era la persona imprescindible per a posar ordre en aquell batibull.

    Jesús Moncada, «Els delfins», dins El Cafè de la Granota (1985)
  • Potser el Lluís Font s’havia enamorat de veritat de la seva cunyada i havia decidit desempallegar-se de la seva dona, de la qual a més sospitava que li feia el salt amb un pintor. Ens havia dit que «nosaltres no ens divorciem així com així», i potser tenia raó. Potser li era més fàcil desfer-se de la seva dona que aviar-la, esperar un temps prudent de dol i casar-se després discretament amb la germana.

    Teresa Solana, Un crim imperfecte (Barcelona: Edicions 62, 2006), pàg. 202

Tema de la setmana

Paraules i expressions per a aviar els importuns

Un comentari a “aviar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a cagar a la via!tirar a pacte