feixuc -uga adj

Definició

1  Difícil de moure, d’alçar, a causa del seu pes.

Una maleta feixuga. 

2  Per extensió, difícil de suportar; penós, aclaparador.

Una tasca feixuga. Uns imposts feixucs. Va ser un hivern realment feixuc.

Etimologia

Derivat de feix amb el sufix -uc, actualment de poc rendiment (benastruc, malastruc, fredeluc, llefuc, poruc, xaruc), com ja ho era en llatí -ucus, -uca (caducus ‘caduc’).

Usos

 • A finals de desembre els diaris acostumen a fer un resum de l’any. El meu any articulístic s’acaba a finals de juliol. Hi ha amics que em diuen que això d’escriure un article cada dia deu ser molt feixuc, però els asseguro que no. Aquest any [2006] en fa 30 que practico aquesta feina diària, són milers i milers de pàgines. I no és feixuc. És apassionant.

  Josep M. Espinàs, Una vida articulada (Barcelona: La Campana, 2013), pàg. 381
 • És bo escoltar i estimar el pas del temps, aquesta música de totes les notes, aquest riu de totes les aigües, que s’enduu dies avall el dolor i l’alegria, la soledat i la felicitat que dèiem, perquè no es converteixin en pedres feixugues a la nostra falda.

  Josep M. Espinàs, Una vida articulada, pàg. 174

Tema de la setmana

Mots i passatges trets dels articles de Josep Maria Espinàs a Una vida articulada

Enllaços

2 comentaris a “feixuc -uga”

 1. M. Àngels — Vilanova i la Geltrú

  Moltes gràcies per aquests fragments tan bonics de l’Espinàs. Ara feia un temps que li havia perdut una mica la pista, però amb aquests tastos que poseu m’han vingut ganes de llegir-ne més coses. Felicitats!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grinyolarrepicar