bassa f

Definició

1  Excavació o sot gros o petit que s’omple d’aigua, especialment el destinat a recollir l’aigua de pluja, que serveix d’abeurador, de safareig o de rentador, etc.

2  Dipòsit a l’aire lliure amb parets d’obra que s’omple d’aigua destinada normalment a regar.

Etimologia

D’origen preromà protohispànic, probablement preindoeuropeu.

Usos

  • Obria amb dificultat una finestra que grinyolava i s’apareixia davant seu la quadrícula gegantina de les basses de les salines, la calitja que la calor de l’estiu hi feia surar, els miratges que multiplicaven la sensació aquàtica allà on la delimitació llunyana d’uns murs de contenció assenyalava el punt on les basses deixaven pas a les maresmes i als sorrals, als matolls de color recremat. L’aire estava impregnat de salnitre i dels xiscles llunyans de les gavines, dels flamencs que tenyien de rosa l’horitzó pla. «Si hi ha un lloc on la memòria no existeix és aquí», va pensar. I malgrat això, no es podia resistir a la fascinació que aquell espai familiar exercia sobre ell.

    Emili Rosales, Mentre Barcelona dorm (Barcelona: Columna, 1999)

Tema de la setmana

Mots en remull 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

beure a galetbany maria