a cagar a la via!

Definició

Expressió col·loquial o vulgar que es fa servir per a engegar algú de mala manera.

A cagar a la via, àrbit de merda!

Usos

 • Ha enfilat la carretera amb la resignació de qui assumeix un mal tràngol necessari. No li agrada conduir. Gens ni mica. I té tres hores ben bones de viatge al davant: tres hores de color gris, de revolts desconeguts i cotxes que fan avançaments perillosos. Temeraris. Li toquen el clàxon. No veieu que el senyal diu a vuitanta? Doncs a vuitanta vaig, inútils. Au, a cagar a la via.

  Núria Cadenes, Tota la veritat (Barcelona: La Magrana, 2016)
 • M’havia fet el propòsit de no piular i ho he complert. Tampoc no hem tingut ocasió de parlar gaire. Vull dir de coses sèries, no del restrenyiment, que d’això sí que no para de parlar-ne, que és el seu tema preferit, que si això laxa més que allò, que si hi ha remeis naturals per anar de ventre… Vés a cagar a la via!, em venen ganes de dir-li quan es posa aixís.

  Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)

Tema de la setmana

Maneres de treure’ns del davant (o del damunt) persones o coses que ens fan nosa

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “a cagar a la via!”

 1. Ramon Peris-March — Barcelona

  Aquesta expressió ve de molt antic. Quan es volia engegar algú de mala manera se l’emplaçava a fer públicament aquesta necessitat privada. Les vies romanes eren uns llocs públics i concorreguts.

  Respon
 2. Ramon Torrents — Barcelona

  La interpretació d’en Gomà és enginyosa i ben lligada amb el verb “aviar”; però tot i agradar-me, la trobo poc versemblant, perquè no seria una manera d’engegar directament algú que ens importuna, sinó de dir com algú altre engega aquest personatge empipador.

  La referència a exemples anteriors al 1848 no m’avalaria, però vaig conèixer una senyora morta fa més de 10 anys quan en tenia més de cent que la feia anar sovint: “Au, aneu a cagar a la via!”.

  Respon
  • Josep Roma

   Caldria diferenciar si hom aniria a cagar al costat de la via, però llavors si s’escau que hi passa un tren la intimitat se’n va en orris amb tant de públic, o bé al mig de la via, en què una activitat tan íntima esdevindria un esport de risc que hauríem de desincentivar no fos cas que ens trobem amb una passa de l’estil del “balconing”.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enviar (algú) al botavantaviar