agomboiar v

Definició

1  Fer que (dues o més persones) vagin plegades.

Agomboia les criatures que no en perdis cap.

2  Dues o més persones, ajuntar-se per anar plegades.

S’agomboien amb una altra candidatura per a les eleccions municipals.

«El cor de l’intel·ligent cerca la ciència, la boca dels estults s’agomboia amb la follia» (Proverbis, 15,14).

Etimologia

De comboi (d’on ve també acomboiar, de què agomboiar seria una variant), del francès convoi, mateix significat, derivat de convoyer (que també és l’origen de l’anglès convoy), del llatí vulgar conviare, ‘fer ruta conjuntament’.

Usos

  • Si un dia a Montells es fa al museu alguna exposició homenatjant l’escola pública, a ta mare se li hauria de dedicar un espai lluminós per a rememorar-la. Va ser un referent de la nostra generació: amb ella entraren a classe el piano, la màquina de cosir, els llibres de francès i els nostres poetes. Sempre agomboiada dels fills i els alumnes que gràcies a ella varen poder treure’s el batxillerat i el comerç sense anar a col·legis privats. No hem de deixar mai que els senyors del poder facin la història esbiaixada.

    Rosa Maria Pascual, La mestra (Maçanet de la Selva: Gregal, 2017)
  • —L’aigua de la pluja que de fa tant de temps ens ha estat negada, i la de la neu de les serralades s’agomboia davall terra en rius i llacs subterranis i després brolla en les fonts i en les deus dels rius. Quan minva, les fontanes s’assequen, però si cavem la terra en els llocs adients que assenyalen els dibuixos de l’Alquimista i la traiem a la llum amb uns ginys anomenats catúfols, encastats en unes rodes anomenades sínies, sorgiran noves fonts que apaivagaran la set dels camps.

    Jaume Fuster, El jardí de les palmeres (Barcelona: Planeta, 1993)

Tema de la setmana

Mots proposats pels subscriptors de RodaMots. El d’avui és un suggeriment de Jordi Roca, de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona). L’arreplec biennal de virolla 2022 continua endavant gràcies a la bona jeia de tants i tants subscriptors de ‘Cada dia un mot’.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

empantanegardesficaci