comboi m

Definició

Conjunt de vehicles que transporten municions, queviures, armament, ferits, presoners, etc., convenientment escortats; p. ext., conjunt de vehicles de transport que tenen una mateixa destinació i fan la ruta plegats.

Etimologia

Del francès convoi, mateix significat, derivat de convoyer, del llatí vulgar conviare, ‘fer ruta conjuntament’.

Usos

 • —Podries disparar damunt Caldearenas? Hi ha arribat un tren.
     —Sí, és clar! Puc disparar? —va preguntar-me amb una barreja de crit i xiscle.
     Vaig sentir que penjava l’aparell i en uns moments el canó —el tenia al mig d’un camp, darrera el castell, i semblava que hi pasturés— disparava furiós.
     Va ser sensacional! M’ho deien de l’observatori i em semblava una fantasia que respongués a una confabulació de tots. Amb el primer dispar va fer volar la locomotora; amb el segon, l’estació; amb el tercer, va calar foc a l’Ajuntament…
     Va engegar vuit projectils, i cada un va fer un estropici enorme.
     Després en Quiñones va renyar-me molt fort i deia que no es podia avenir que jo, tan gran, volgués jugar a canons. L’endemà vam passar tot el dia encauats, amb un xivato damunt que cercava l’emplaçament de la peça. Jo, a més, encauat en el meu avergonyiment.
     I al cap d’uns dies, en Caseres em deia, desolat, mostrant-me un diari:
     —Has llegit el comunicat? Diu que després d’una intensa preparació artillera hem destrossat l’estació de Caldearenas i els combois que hi havia. Intensa! Intensa! —repetia—. Si només vaig fer vuit dispars!

  Avel·lí Artís-Gener, 556 Brigada mixta (Barcelona: Proa, 1999 [1943]), pàg. 130

Tema de la setmana

Mots i passatges entorn de la guerra de 1936-1939

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

casernametralla