xiquet -a m i f

Definició

Nen, nena; noi, noia (s’usa sobretot en català occidental).

Els xiquets anaven pels carrers demanant trastos vells per a cremar-los en la falla.

«Un xiquet» també pot voler dir ‘una mica, un poc, un xic’: Posa-hi un xiquet de sal.

Etimologia

De xic, ‘petit’, comú amb altres parlars, d’origen expressiu, relacionat (més aviat indirectament) amb el llatí ciccum, ‘membrana que separa els grans de la magrana; cosa insignificant, volva, bri, bocinet’.

Usos

  • Per les costeres t’hi trobaves bacons xicotets i gallines i pollastres i xiquets. A l’estiu les xiquetes i els xiquets més menuts anaven en conill o amb una camiseta de tela que no els aplegava al melic. Eren uns carrers plens de vida i de llum i de moviment, plens de crits i de paraules, de plors de xicons que es barallaven i de cançons de mares dormint els fillets.

    Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976), pàg. 28
  • Llavors, abans que poguera contestar el que creia, ha arribat Julià pujant els escalons de tres en tres i li ha dit: oncle (ònquel), tu i jo hauríem de parlar d’una cosa important, però no ací, espera’m aquesta nit a les dotze, ja telefonaré per dir-te el lloc. Si el món fóra un coca el xiquet se l’engoliria d’un mos, ha dit el mestre reconstructor. És molt jove, i li agraden els misteris, ha pensat l’oncle.

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (Barcelona: Proa, 2005)

Tema de la setmana

Per variar una mica, el tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat (o bé mitjançant aquest formulari) guanya Els mots (t)robats, l’últim llibre de RodaMots. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

marrec -asagal -a