sagal -a m i f

Definició

Noi, noia; nen, nena.

En aquell temps la festa major era l’única ocasió que els sagals dels pobles tenien per a ballar.

Un sagal també és (o més aviat era) el ‘noi que fa de mosso d’un pastor’ o ‘mosso d’una diligència o d’un cotxe públic’.

Etimologia

Del castellà zagal, mateix significat, i aquest, de l’àrab vulgar zagáll, ‘valent, fort’.

Usos

  • Els primers anys de viure al pis, el Nel sempre li insistia: Que és casa teva, Nona, para ja de dir-li «el pis del teu oncle». Va aprendre a considerar-la casa seva, a deixar de tenir present que vivia al pis del germà d’una àvia de la Laura i el Nel. A més a més, els estirabots del propietari —Sí que te l’has buscat estirada, aquesta sagala, si sembla una marquesa— li permetien eludir tota culpa quan pensava en l’enterrament, en el despatx de fusta noble d’un notari, l’estira-i-arronsa de la sang, que coneix per la banda de les seves ties. Sap de primera mà que el grau de concòrdia familiar és inversament proporcional al nombre de visites al notari.

    Marta Rojals, L’altra (Barcelona: RBA La Magrana, 2014)
  • Eren sobretot les dones les que continuaven el ball, i a falta d’hòmens feien parelles entre elles, i amb els xiquets i els sagalets que volien ensenyar-se a ballar, perquè tard o d’hora haurien d’acudir a un ball de festes i voldrien convidar alguna xicona a eixir al rogle.

    Toni Cucarella, Dones d’aigua, hòmens de fang (Alzira: Bromera, 2013)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat (o bé mitjançant aquest formulari) guanya Els mots (t)robats, l’últim llibre de RodaMots. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu aquí les bases completes de participació.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xiquet -aminyó -ona