estirabot m

Definició

Dita, acudit, sortida, etc., incongruent, que no ve al cas.

De vegades surt amb cada estirabot! No saps mai si parla seriosament o se’n fot.

Etimologia

Dels antics castellà estribote o occità estribot, ‘vers satíric’, derivat del castellà estribo, ‘estrep’, pres com a punt d’arrencada del vers.

Usos

  • Em penso que Pla és un home que troba un gust especial a desconcertar la gent, els interlocutors. De tant en tant surt amb un estirabot, o es contradiu en una argumentació que fa mitja hora construïa al revés. Sí, vaig comprovant que vol desconcertar. Sobretot quan hi ha, com ara, quatre o cinc persones que l’envolten i l’escolten. És el que en Martinell en diu «fer el Pla».

    Josep Valls, Pla de conversa. Allò que Josep Pla no va escriure (Figueres: Brau, 1997), pàg. 53
  • A tu t’agrada dir estirabots; no t’adones del mal que unes paraules poden fer. Unes paraules que se’ns escapen, que deixem caure a la impensada, poden obrir un pou als peus d’un altre; un pou sense fons —i potser l’altre pateix de vertigen… A tu t’agrada passejar-te arran dels precipicis; ¡i a mi em fan rodar el cap!

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 2012), pàg. 211

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb estirar. Recordeu que aquesta setmana no enviem els mots per correu, només els trobareu a la web (i a Twitter).

Recordeu també que a partir de la setmana vinent tanquem per vacances… i, sobretot, la primera setmana de setembre rebreu un missatge que us demanarà que confirmeu la subscripció a RodaMots. Si voleu continuar rebent ‘Cada dia un mot’, caldrà que ho confirmeu (no ho heu de fer ara sinó al setembre, quan rebreu aquest missatge). Bones vacances!

 

La frase del dia

Futur: Som la fulla del ganivet
contra la pell tensa del tomàquet.
Per entrar-hi,
l’haurem de punxar.
—Núria Domènech (Martorell 1987)

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “estirabot”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a tot estirarbleix