un xic

Definició

Una mica, un poc.

Posa’m un xic de vi.

El meu veí està un xic guillat.

Etimologia

Comú amb altres parlars, d’origen expressiu, relacionat amb el llatí ciccum, ‘membrana que separa els grans de la magrana; cosa insignificant’.

Usos

  • Si França hagués estudiat amb humilitat i sinceritat la seva participació a la segona guerra mundial, potser hauria perdut un xic de cohesió superficial, però hauria guanyat un sentiment més profund de relativitat dels valors i, en definitiva, de sana modèstia.

    Joan-Lluís Lluís, Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 44
  • Més d’un estudiant que ve dels instituts de la zona, com molts veïns, ja han fet un donatiu perquè l’improvisat paleta —que ja va fer unes quantes millores al carrer ara fa sis anys— pugui llogar un camió perquè li doni un cop de mà. A més, ha tret profit d’un camió que passava per allà i li va cedir un xic d’asfalt i d’un altre que en va perdre pel camí.

    «Un badaloní s’asfalta el carrer perquè està fart d’esperar que ho faci l’Ajuntament» (El Punt [edició Barcelonès Nord], 14 de novembre del 2000)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de ‘Cada dia un mot’. El mot d’avui ha estat suggerit per Cathy Ytak, de París.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

graufestejador