festejador m

Definició

Pedrís situat a la part interior d’una finestra, a cada costat, aprofitant el gruix de la paret, per a seure-hi i conversar, propi de les masies i casals de construcció tradicional.

A les cases catalanes el festejador apareix amb més abundor dels segles XIV al XVII.

Etimologia

De festejar («parlar privadament, estar junts, els enamorats») i -dor, sufix, del llatí -torium, -toria, que indica el lloc o l’objecte d’acció, com ara menjador, rebedor, penjador, assecador.

Usos

  • A les finestres dels menjadors o de les sales, i encara es pot veure en manta casa rural, hi havia els festejadors de pedra; un seient a cada costat de la finestra. La parella d’enamorats podia parlar del seus afers —uns afers del tot privats— allunyats dels altres; però les seves siluetes es retallaven emmarcades per la finestra. Alguna àvia o mare restava vigilant la parella; car elles, en el seu temps, també havien viscut experiències semblants. La baixa lluminositat col·laborava amb els enamorats i feia que la son vencés l’àvia o la mare i acabessin pesant figues.

    Marc-Aureli Vila i Comaposada, La diversitat en la casa rural (1980)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de ‘Cada dia un mot’. El mot d’avui ha estat suggerit per Patllari Beç, de Torelló (Osona).

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

un xica tornajornals